TILBAGE

En afbalanceret kost til hurtigvoksende hvalpe

7.jpg

På samme måde som mennesker har hunde brug for alle fodergrupper: vand, proteiner, kulhydrater, fedt, mineraler, vitaminer og fibre. Men mængderne og forholdet de har behov for er meget forskelligt fra vores. Og hvad mere er, en hund har brug for forskellig ernæringsbalance i hvert stadium af dens liv. Selv størrelse og form skal overvejes. Der er meget at overveje, og det kan være svært for en hvalp at trives med hjemmelavet foder.

De væsentlige elementer i din hvalps foder

Vand er vitalt for din hvalps stofskifte – faktisk består kroppen af omkring 70 % vand. Som du ved, mister den meget af det hver dag, og den har brug for at få erstattet det regelmæssigt, så en skål vand er vigtig. Vand er bedre for din hvalp end komælk, som kan give mange hvalpe diarré.

Proteiner er muskelfoder, og mens korn, ris og kartofler indeholder en passende mængde, er kød den mest koncentrerede kilde til protein og den nemmeste måde at opbygge din hvalps hurtigvoksende fysik.

Fedt er godt til energi og hjælper med at optage vitaminer. Det hjælper også med at holde huden og pelsen sund. Men for meget fedt betyder, at hvalpen skal spise mere foder for at få de andre næringsstoffer, den har brug for – opskriften på fedme.

Kulhydrater er en vigtig energikilde. I naturen får hunden dem fra frugt og grøntsager. I hundefoder kommer det fra kogte ris, korn og pasta. Din meget aktive hvalp har brug for mere end dobbelt så mange kalorier pr. mundfuld som en fuldvoksen hund.

Mineraler gør din hvalp i stand til at vokse. Alle hvalpe har brug for kalcium og fosfor til knogler og muskler, og jern til de røde blodlegemer. Men kalciumholdigt foder indeholder ofte en farlig mængde fosfor. Det er meget vigtigt at give hvalpen nøjagtig den rigtige balance af næringsstoffer.

Vitaminer er vigtige for et sundt stofskifte. A-vitaminer er vigtige for synet, B-vitaminer for nerverne og D-vitaminer for knoglerne. Mens E-vitaminer beskytter huden og K-vitaminer støtter blodkoagulationen. Men i modsætning til os, kan hunde ikke omsætte C-vitaminer.

Fibre er alle de stoffer fra grøntsager, der ikke bliver fordøjet, men holder din hund i form (og gør den nem at samle op efter!). En mangel på kostfibre medfører forstoppelse – ikke behageligt for dig eller din hvalp.

Læs lignende artikler

img-space